Yann Gross – Kinitale

Yann Gross (Zwitserland, 1981) studeerde visuele communicatie en fotografie aan de universiteit van Lausanne, waar hij momenteel ook docent is. Hij is sinds 2008 lid van het fotografencollectief poc-Project. Hij exposeerde in verschillende Europese landen en heeft reeds drie solo-exposities gehad: Lavina (2008), Horizonville (2009) en Kitintale (2010).
American Photo magazine noemde hem enkele jaren geleden al een van de dertien veelbelovende fotografen. In 2010 won hij de Swiss Federal Design Award en was hij de winnaar van het Festival International de Mode et de Photographie in Hyères.

Kinitale
Kitintale is een voorstad van de Oegandese stad Kampala, en de locatie van het enige skatepark van Oost-Afrika.
De jongeren die daar wonen, kenden het fenomeen skateboarding wel van televisie, maar hadden geen plek om het zelf te beoefenen. Ze bouwden daarom zelf een skatepark, zonder enige hulp van buitenaf. Het skateboarden heeft niet alleen een sportieve functie: er is een sociale binding ontstaan en de jongeren praten met oudere skateboarders over problemen als hiv en malaria.

Yann fotografeerde de subcultuur en gaat er nu terug met behulp van het crowdfunding project Emphas.is om zijn documentaire af te maken en een nieuwe skate-ramp te bouwen.

Horizonville
Horizonville is een reeks die Gross maakte doorheen de Rhone-vallei, waarhij doorheen toerde met een brommertje.
Met surrealistische beelden laat hij een Zwitserland zien dat we nauwelijks kennen, met cowboys, motards, en andere Amerikaanse taferelen.

Bezoek zijn site voor zijn gedifferentieerde aanpak te ontdekken en te appreciëren.