Carl De Keyzer

Carl De Keyzer werd in 1990 genomineerd als lid van Magnum, in 1992 werd hij geassocieerd om ten slotte in 1994 volwaardig lid te worden. De Keyzer begon toen aan een ambitieus project over macht, oorlog en politiek: drie reeksen historische taferelen waar hij uiteindelijk zestien jaar aan zal werken. Tableaux d’histoire, Tableux de guerre en Tableaux politiques vormen samen het magistrale werk Trinity (2008).

Wat minder mensen weten is dat hij destijds in Gent samen met Dirk Braeckman en Marc Van Roy de galerie voor fotografie XYZ oprichtte (de naam was een speelse allusie op de nabijgelegen en bekende sekscinema ABC). Ze nodigden er de voor hen belangrijkste fotografen van de wereld uit. De galerie was niet rendabel, maar De Keyzer kwam zo wel in contact met de betere fotografen en hun werk.

Ook vandaag nog blijft hij zeer vooruitstrevend werken met media: hij was een van de eersten om de kracht van een degelijke website in te zien, een aantal jaar geleden besloot hij zijn werk in high resolution gratis te verspreiden via zijn site, en deze maand nog lanceerde hij zijn eigen webshop waar hij betaalbare prints aanbiedt.

Op 31 mei 2011 (binnen een paar dagen dus) gaat er in Gent een lezing door met de 3 Belgische Magnum-fotografen (waaronder De Keyzer) naar aanleiding van de tentoonstelling ‘In de marge’ die in het Guislain-instituut van start gaat.
Een aanrader voor wie meer inzicht wil krijgen in het leven van documentaire fotografen.

Fotoboeken van De Keyzer op Amazon
[amazon_image id=”9020986821″ link=”true” target=”_blank” size=”medium” ]Congo (Belge)[/amazon_image] [amazon_image id=”0954264843″ link=”true” target=”_blank” size=”medium” ]Zona: Siberian Prison Camps[/amazon_image] [amazon_image id=”9053305947″ link=”true” target=”_blank” size=”medium” ]Carl de Keyzer: Trinity[/amazon_image]